fredag 17 oktober 2008

get it down dag 17 - att det ska vara så svårt

tidigare i höstas så var calle på sin ettårskontroll hos sin barnläkare där han följer ett vårdprogram. ett vårdprogram som gäller alla barn med down syndrom, vilket innehåller kontroller som ögon, öron, hjärta, gluten, sköldkörteln etc. det är bra att det finns ett program att följa då man som förälder ibland blir lite villrådig. iaf... läkaren sa då att calle skulle få influensavaccinet i år eftersom han har haft det lite jobbigt med sina luftvägar samt var rejält sjuk förra januari, antingen rs eller influensa, det vet fortfarande inte.
förrförra veckan så ringde marcus för att fråga om vaccinet. sköterskan som svarade förmedlade endast att de inte fått något vaccin i år och att de beslutat att inga barn var i behov av det på deras mottagning (hur man nu kan säga ngt sådant, men iaf). hon lovade dock att återkomma med läkarens utlåtande senare, men icke....det samtalet uteblev helt och hållet.

idag ringde jag igen och talade med en annan sköterska som känner oss väl sen innan. hon bekräftade att så var fallet, de skulle inte få något vaccin i år. däremot kunde läkaren skriva ut på recept som vi själva får hämta ut och sedan ger de vaccinationen. krångligt inte sant. eftersom jag ifrågasatte det besked vi fått av läkaren tidigare i höstas och inte gav mig i frågan som lovade hon att ta reda på mer och återkomma. vadå mer? hon sa ju att hon redan visste....hmmm. men ok...återkom du. under tiden som jag väntar på samtalet så ringer jag vår nya fiiiina bvcsköterska....eivor... hon är hjälpsam, ringer några samtal och återkommer snabbt. enligt hennes mening är läkarmottagningen skyldiga att ge honom vaccin då han ingår i en infektionskänslig grupp. ja, det trodde jag med, men varför då denna karusell?

ganska så snart, faktiskt, så ringer den första sköterskan tillbaka igen och berättar då att nu har hon beställt ett vaccin till calle som han ska få. de gör ett undantag och lyckas efter många om och men få tag på vaccin som gör att de kan ge det gratis till honom. vadå undantag? vadå efter mycket om och men? jag förstår ingenting. den ene säger att de är skyldiga att ge, den andre att de gör ett undantag.

vem ska man lita på, vem ska man tro på, vem kan och vet bäst? ja inte är det jag iaf. det enda jag vet är att vi vill ha vaccinet och nu ska han äntligen få det iaf. hoppas inte det blir för sent...den 31 okt, men det ska det tydligen inte vara.

vad hade hänt om jag inte ringt, om jag inte ifrågasatt och tryckt på? antagligen ingenting...men vad kostar inte ett litet vaccin i jämförelse med en veckas vård på sjukhus. jag ibland förstår jag absolut ingenting om hur de resonerar och hur olika information de förmedlar. det enda jag förstår är att jag som förälder aldrig får ge upp, det behöver jag och det behöver calle.

5 kommentarer:

Gullan sa...

Jag pratade med en mamma vars son har downs syndrom. Sonen är väl ungefär i 25-30 årsåldern. Jag berättade om Calle och att han har tur att få så fina föräldrar som ni är. Mamman svarade mej och sa; "Hälsa dem så mycket och tala om att de måste stå på sej i alla lägen. Det har vi fått göra i alla dessa år".
Men det vet jag att ni gör. Lycka till med sprutan!
Kram från Gullan

Anonym sa...

Det du beskriver är ett typexempel på hur det fungerar i i "vårdsvängen" ! (Eller rättare sagt inte fungerar !)
Man kan inte vara "dålig" när man är sjuk .... dessutom barn och gamla behöver starka, envetna anhöriga

Ulla sa...

Vilken tur att ni hade diskuterat det med en läkare tidigare. Finns risken att de blir väldigt dåliga av en vanlig förkylning, hur blir det inte då om dom skulle få en influensa. Bra att ni stod på er och att han nu får sin vaccination. L ska ta sin snart också. En sak som jag har lärt mig under åren är att jag känner L bäst. Jag vet när hon är sjuk och har ibland fått tjafsa med läkare för att dom inte tycker att hon är sjuk. T ex för några månader sen när läkaren på vårdcentralen inte tyckte att 57 i sänka var högt. Dagen efter var sänkan 124 och L hade lunginflammation! Man blir trött på att det ska behöva vara så. Men man får försöka stå på sig.

vanja sa...

Håller helt med "anonym", man måste slåss med näbbar och klor! Då gäller det att man har en anhörig som orkar, för när man själv är sjuk finns det ju ingen ork över. Litar inte på den svenska sjukvården för fem öre...

Imsavimsa sa...

På Åland vaccineras ALLA barn mellan 6-35 månader med influensavaccin gratis.

Trist att det ska krångla med vården, jag vet precis hur det är. En säger si och nästa säger så, sen ska man själv avgöra vad som är rätt...suck.